Behandeling

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese geneeskunde. Bij acupunctuur worden lichamelijke en geestelijke klachten niet los van elkaar gezien en als totaal behandeld. In principe kan iedere klacht of aandoening met acupunctuur worden behandeld.

Goede resultaten zijn o.a. behaald bij hoofdpijn, depressie, allergieën (hooikoorts), gynaecologische problemen, pijn syndromen, zwangerschapsgerelateerde klachten, gewricht en spierpijnen.

Het eerste consult duurt ongeveer een uur en bestaat uit een intake gesprek, diagnose (pols, tong) en eerste behandeling. Vervolgbehandelingen zijn meestal wekelijks en duren ongeveer 45 minuten. Resultaten moeten binnen 6 behandelingen voelbaar of zichtbaar zijn. Zo niet, dan wordt de behandeling gestopt of wordt in overleg overgegaan op een andere aanpak.

Ik gebruik zeer dunne naalden die nauwelijks voelbaar zijn bij het inbrengen. Indien u bang/angstig bent voor naalden, is lasertherapie een goede optie. Bij sommige behandelingen krijgt u verblijfsnaalden mee in het oor (naaldjes die blijven zitten).

Tevens kan bij de behandeling gebruik worden gemaakt van moxa (met dit kruid worden de acupunctuurpunten verwarmd), elektrotherapie (d.m.v. twee elektrodes die op de naalden worden gezet), cupping (door glazen bollen op het lichaam te plaatsen ontstaat er een vacuüm die de doorbloeding stimuleert).

Indien nodig wordt een voedingsplan meegegeven en eventueel Chinese kruiden voorgeschreven .